curaj, copii. curaj!

23 July 2011 § 25 Comments

Mai jos este scrisoarea unui tânăr, care este nemulţumit de rezultatele de la BAC, şi care pur şi simplu şi-a exprimat gândurile într-o scrisore admirabilă, cel puţin de mine.

“Generaţia rataţilor! Generaţia etnobotanistilor! Generaţia idioţilor! Generaţia facebook! – aşa ne cataloghează mass media şi opinia publică din întreaga ţară în zilele acestea pe toţi care am dat Bacalaureatul – eu le spun doar atât – RUSINE! Ruşine tuturor!

Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum tot de către voi! Ruşine sistemului care ne-a crescut! Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani încoace! Ruşine nouă, vouă, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMÂNIEI!

Am ajuns după 20 de ani de şpagă, de modele gen Becali, Tălmăcean şi Bianca Drăguşanu, de învăţământ prost manageriat, de legi prost făcute să profite cei puternici, de facultăţi pe pile şi pe bani din care au ieşit generaţii întregi de dascăli care ne-au educat pe noi, cei idioţi şi fraieri cei care ne aflam acum în aceeaşi oală, indiferent dacă ne-am luat sau nu BAC-ul, am ajuns la o limită!

Nu mai suportam! Refuzam sa credem că suntem o generaţie pierdută! Suntem defapt prima generaţie care va fi sacrificat cu folos, şi asta deoarece ne-am saturat de ce se întâmplă în ţara asta! Totul trebuie să înceteze! Pentru asta vom ieşi în strada şi vom cere dreptate! Cerem ajutorul oamenilor corecţi, ajutorul moral de care avem nevoie pentru a progresa! Toată lumea este acum şocată de rezultatul Bacalaureatului şi implicit de învăţământul romanesc. Ohh, dar ce surpriză! Cât de neaşteptat! Ce şoc! INCREDIBIL! SENZAŢIONAL!

Adică din aceşti copii care din `99 până acuma li s-a schimbat programa de n`spe ori, care au intrat la liceu să dea bac din geografie şi s-au trezit în a 12-a că dau din fizica, aceşti copii care au văzut zi de zi la televizor cum este încurajată prostia şi incultura alături de băieţi cu bani făcuţi fraudulos înconjuraţi de curve semi-îmbrăcate în direct la televizor, aceşti copii bătuţi de soartă că s-au născut într-o ţară ca asta, o ţară în care e mai important ce chiloţi are Crudu decât rezultatele sportive şi intelectuale ale tarii, aceşti copii nu au devenit nişte genii eminesciene??? Serios??? Aceşti copii nu au intelect nici măcar cât Einstein??? DOAMNE! CE NERUŞINARE!! Mai nemernici etnobotanisti!!! Cum puteţi mai gunoaielor, mai loazelor să nu învăţaţi şi să intraţi fără pile şi copiat la facultăţi când aveţi atâtea modele demne de urmat??? CUM E POSIBIL O ASEMENEA DEPRAVARE? Adică mai bine staţi pe facebook si pe messenger decât sa urmăriţi modelele oferite la tv???

Adevărul e că de 20 de ani ne aşteptam sa iasă nişte flori de nufăr în locuri în care nu am aruncat nici măcar seminţe de urzica! Asta e realitatea! Va uimeşte promovabilitatea de la BAC? Dar de cea de la titularizări de ce nu ziceţi nimic? Ei nu-s loaze, etnobotanisti? E posibil sa iei 1.20 la titularizare şi sa te mai consideri profesor? E posibil sa iei diploma frauduloasa la Spiru Haret si sa educi apoi generaţii întregi? Ştiaţi ca 25% din toţi profesorii actuali au studiile făcute la Spiru Haret? Sau asta nu e important pentru voi? Ştiaţi că suntem pe penultimul loc din Europa şi la egalitate cu Congo la nivelul învăţământului? Şi asta nu de acuma, de un an-doi ci de aproape două decenii!!! Aşadar, de ce va miraţi? De ce sunteţi indignaţi? aaaa… aveaţi impresia ca dacă le oferiţi părinţilor şi bunicilor noştrii spectacole tv ieftine şi barbare, adevărate sugative de rating, sau dacă le cumpăraţi votul şi ii minţiţi în campanii electorale infinite, noi odraslele lor o sa fim dintr-o dată altfel?

Ei bine, suntem altfel, dar nu asa cum credeţi voi! Suntem diferiţi! Suntem diferiţi prin faptul că ştim sa spunem GATA!Gata cu adevăratele gunoaie din ţara asta! Nu va mai merge! Noi avem onoare şi demnitate, nu mai suntem nişte slugi în fata voastră, iar dacă nu vom reuşi să vă schimbam, vom pleca din ţară, şi atunci sa rămâneţi voi să vă plângeţi de milă! Noi, generaţia etnobotanistilor cum ne spuneţi voi o să vă arătam ca avem mai mult curaj decât toate generaţiile voastre de comunişti la un loc! Reprezentam adevărata forţă deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteţi doar nişte amărâţi care vor muri şi vor fi uitaţi de istorie! Voi aţi fost PERIOADA NEAGRĂ din istoria acestei tari şi asa veţi fi ţinuţi minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta împotriva voastră!”

Acum rog să schimbaţi România cu Moldova, şi să-mi spuneţi ce e greşit şi nedrept.

§ 25 Responses to curaj, copii. curaj!

 • Ella says:

  mhhh stii uneori ma prind la ideea ca lumea nu degenereaza, deja a facut-o si toti care au ramas sunt niste imbecili.Altada ma gandesc ca nu totul e chiar atat de sumbru si cel putin ceva se va schimba…Traim intr-o lume atat de ignoranta ca am ajuns sa ne minunam de un eseu care la trept vorbind e comun,nu are nimic genial,dar care in comparatie cu toata prostia din jur e pur si simplu divin…

 • zsilvia says:

  “e pur si simplu divin…” Ella bn spus

 • ilie says:

  mesaj plingacios a unui ratat ce nu a dat bacu
  a sai spun lu mama:(
  sa se uite la dinsu nu la becali sau columbeanu noi sintem de vina nu profi si parintii dar sistemu cum a fost asa si va fi corupt

  • Margantzovka says:

   pai profii nu fac parte din sistem? iar sistemul este parte a comunitatii in care traim…ei nu cunosc cuvintul NU, iar copii nu cunosc A INVATA, si asta e problema…totusi majoritatea profilor sunt incompetenti si cel putin neinstruiti.

   • ilie says:

    draga margo sunt absolut deacord cu tine ca toata societatea noastra este corupta si stiu ca nu se poate face nimic impotriva acesteea
    insa spunemi ca tu niciodata nu teai dus la vreo profa de ziua ei de nastere cu un buchet de flori sau o cutie de ciocolate sau de ziua profesorului sau…
    asta ma motiveaza sa spun ca este imposibil sa combati timpenia asta de coruptie din R.M. sau din lumea intreaga deoarece coruptia tu o promovezi eu o promovez da aratami un dement care nu o promoveaza

    “ar copii nu cunosc A INVATA, si asta e problema” chiar asta e problema? da cine creeaza problema asta aaa? profesorii parintii tai poate sau poate ciinele meu? NU.
    noi o creem-elevii. cine ne incurca sa invatam? oare tiau luat vreodata parintii tai cartea din mina si teau trimis la sapat sau la prasit sunt convins ca nu daca da sunt 2 variante:
    1.era o urgenta fenomenala
    2.parintii sunt retrogradati.
    sau poate preferi ca pe mine elev a clasei a 11 parintii inaite de culcare sa ma puie pe picioruse sa ma legene si sami citeasca formula relativitatii sami cinte intruna “ipotenuza la patrat este egal cu suma catetelor la patrat” ?

    • Margantzovka says:

     despre parinti nu este spus nimic in scrisore…absolut.
     de m-am dus la profesor cu flori, sa stii ca am facuto…din partea clasei, de 8 martie si de ziua profesorilor, insa sa stii ca nu cunosc nici o persoana sa nu fi dat mita.
     cine creeaza problema invataturii? cred ca sistemul timpit si profesorii, citeste aici, pentru ca mi-am expus gindurile odata, nu o mai fac…

  • Margantzovka says:

   vezi ca columbeanu nici nu a fost pomenita, si tu o stii…atunci incearca sa ma motivezi sa cred ca nu stii cum arata, ce are, ce face, etc….si asta care putin la noi o cunosc pe columbeanu.

   • ilie says:

    eu mam referit la romani daca vrei o adresare pentru moldoveni pai bine
    “ce moldovean nu priveste stirile de la ora 8 la protv sau nit? cine naiba nu priveste telenovela politica din rebublica moldova? raspuns:NIMENI”

 • ilie says:

  :)))) noi sintem viitorul tarii ….. iar dacă nu vom reuşi să vă schimbam, vom pleca din ţară 🙂
  unde ai gasit asta pun pariu ca e scrisa de unu cu ochelari si spuma la gura 🙂

  • Margantzovka says:

   care e problema de a purta ochelari?…atunci zimi cine e viitorul tarii, daca nu noi…cine va trai in viitoare societate, care oho oho cit inca va fi corupta, stricata…si asta datorita celor mari, si nici decum datorita noua, pentru ca vulnerabilitatea e mai mare la copil decit la babe comuniste, credema.

 • ilie says:

  toate generaţiile voastre de comunişti la un loc!
  parintii nostri au crescut pe timpurile comuiste si totusi au supravetuit cu un rationament non-comunist asa ca aceste invinuiri sunt nevalabile si totalmente idioate.
  cit tine de presa hmm presa-i presa mereu revoltatoare mereu sarcastica mereu perfida. personal eu nu am incredere in ea deloc isi joaca si ea rolu ei.
  cit de profesori da intradevar sint unii pe care ii urasc si eu insa sint unii care merita tot respectul (si invers pentru alti elevi) asa ca nu face de invinuit pe toti.
  eu cred caci autorul mesajului a primit o nota insuficienta la bac si desigur ca nu se poate impaca cu asta pentru contestare nu sa pregatit si contestarea a esuato respectiv toate presarile asupra lui au avut efect (din partea presei a parintilor …) tipa a dat drumu nervilor ceea ce a facut rau poftiim efectu

 • ilie says:

  inainte de contestari multi elevi se plingeau pe faptul caci nu au fost pregatiti de bac de ce nau batut alarma mai devreme? simplu : ei sau asteptat sa copie ei ce sa faci? sincer sati spun sunt si eu putin stresat de ce voi face la bac insa stiu ce am sa fac la anu la scoala.
  spunemi tu achiar crezi ca copilu ala va face ceva? (cu exeptia spumelor la gura) el vorbeste de revolutii de viitor nustiu de care pun pariu ca daca ar avea sansa ar lua cartea in mina si ar invata

  • Margantzovka says:

   daca o scrisoare a alui a ajuns atit de populara de net, special facebook, cred ca va afce cite ceva.
   stiu si eu ce fac urm an scolar, insa deloc nu stiu la ce sa dau BAC-ul si cum ma voi descurca, absolut deloc nu stiu.
   vorba din scrisoare, toti anii am crezut ca dau BAC-ul la chimie si acum am mai multe sanse sa-l dau la geografie…
   mie scrisoarea mia placut, pentru ca are multe tangente cu gindurile si trairile mele, la drept vb se expune tot ce cred despre md.
   eu urasc profesorii, insa sunt si exceptii pe care le cred modele de urmat in viata, si aici deloc nu se incadreaza profii care au aur la git si dupa fiecare teza apar cu haine noi….si foarte mult iubesc elevii, si-i inteleg, insa si aici sunt exceptii, care pur si simplu imi trezesc ura, dispret si sila fata de tineretul de azi.

 • ilie says:

  poate ca ai dreptate poate ca va schimba ceva aceasta scrisoare insa nu cred
  priveste si singura scrisoarea este aprobata doar de tineri insa acesti tineri nu au influenta (au doar copii de deputati , primari…)
  tu ai dreptate insa adevarul e altul si e diferit

 • insonysmind says:

  :)) toata lumea da vina pe toata lumea, dar de fapt, in cele din urma cu totii avem o vina, unii mai mult ca altii. Ca doar asta-i Romania, un sistem atata de prost incat nimic nu va merge niciodata cum ar trebui!
  Nu spun ca elevul nu are putintica dreptate… dar sa fim seriosi, generatia mea nu e atata de.. revolutionara…. minunata… diferita… sunt cativa, dar predomina cocalarii. SI cine ramane in tara pentru ca se simte bine in gunoi? Cocalaruuul… cine pleaca pentru ca pute? Intelectualuuul… deci unde va ajunge tara? Sa se autodistruga 🙂

  • Margantzovka says:

   buna parere, eu cred ca de la inceput s-a dat mita si nu s-a cerut, asa ca desigur copiii aici is de vina, dara am mai spuso, profii nu stiu de cuvintul NU.

 • shockchat says:

  mi-a placut , are un spirit revolutionist care traieste in fiecare dar incercam sa-l inabusim din cauza societatii care prefera sa fii deacord cu ea decit sa fii contra ei…Marga mi-a placut dezbaterea da cu Ilie , cred ca ar putea sa-si faca un blog,mi-au placut ideile lui si le sustin desi desigur sper si eu ca si multi altii ca va aparea intr-o zi un acel cineva “erou” care va incepe aceasta revolutie si care va face acele schimbari atit de necesare tineretului de azi……daca imi permiti,stiu cca da 🙂 , o sa o postez si pe blog-ul meu…ms 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading curaj, copii. curaj! at Margantzovka's Blog.

meta

%d bloggers like this: