p.ro?

16 September 2011 § 6 Comments

Fetelor, să mă scuzați dar româncele, în comparație cu noi, au stil.

Româncele sunt un fel de turmă de pictorițe, pianiste, artiste…o turmă de orice, numai nu modele, cum sunt moldovencele…

Apreciez mult atitudinea de femeie a femeii române: independentă, interesantă, cool. Femeia română e cool. Ea nu e frumoasă, nu e îngrijită, “chițită” în comparație cu moldoveanca. Am citit, undeva o părere a unui român venit în vizită la Chișinău, despre oraș și acum văd si eu diferența despre care vorbea omul…

Femeia: românca vara (nemaivorbind de iarnă), bine nu e vară dar e temperatura de vară, nu umblă pe tocuri, în sandale înalte și în pantofi cu platformă. La noi e așa, vezi o fată în încălțăminte joasă și te gândești: cred că e prea înaltă, prea obosită, prea plictisită sau prea proastă. Aici e inversul, toate fetele sau în adidași, sau șlapi (da, la sfîrșitul lui septembrie), sau balerini sau altceva fără toc și…foarte rar vezi vreo femeie, accentuez femeie (nu copkilele din licee) pe tocuri, pe platformă…cu toate că magazinele sunt pline de încălțăminte înaltă.

Femeia română are stil. Și românul are stil, dar mai răruț și foaaarte drăguț. Femeia are stil, analizând-o un minut realizezi că ținuta-i gîndită și aleasă. Fie că e în fustă retro cu buline, fi în pantaloni skinny ea arată bine-merci. Nna, am spus ca e mai puțin frumoasă, sper să nu să se supere vreo cititoare româncă, dar ce să faci dacă moldovencile sunt atât de atrăgătoare fizic. N-am ce spune la capitol cunoștințe într-ale frumuseții, dar cred ca mai degrabă se lasă pe mâinile unui specialist decât să experimenteze, poate de asta nu vedem în Chișinău, fete cu fard verde pe la ochi…moldoveanca face atâtea încercări acasă, vb din experiența personală, (se fotografiază și neapărat pune pozele pe net) ca atunci când iese din casă știe cum se pune rimelul și fardul.

Stil de viață: observațiile mele mă fac să cred fie că românul e ff plictisit de viață, fie ff îndrăgostit de ea…e mult mai amabil, politicos și binevoitor. E mult mai fixat pe scopurile sale, mai muncitor și mai puternic, cred eu.

Aici viața e mai scumpă dar și salariile sunt mai ridicate. Omul de rând îsi permite să meargă la un restaurant, cel puțin o data în săptămână. Nu pot să numesc resturantul de aici restaurant, pentru că ce e aici restaurant (nu de acela cu rochii de seară, tacâmuri din argint și rezervări) la noi e cafenea, ei nu au noțiune de cafenea, fie e reastaurant, fie e pub, fie fast-food. Am vazut în meniu, într-un “restaurant” cu podea de scândură, toaletă de 2 m pătrați și muzică dată la maxim, șampanie de la 150 roni la 950 roni sticla și românul s-a mirat de uimirea si râsul isteric al meu. :D…nna oamenii au voie, au dorință, au bani, au credite – își permit…ce mă bag și eu acolo.

Limba: vreau să vă spun că românii nu vorbesc limba română…nu pot să vă explic faza estetică dar pur și simplu spun, că româna este doar la televizor. Nu stiu ce limbă vb noi, eu cred că româna (lingvistic), dar româna se vb doar în direct, la știri și desigur de persoanele publice. Ceea ce vb românii e un fel de “moldovenească’ de-a acasă de la noi, din Moldova.

Românii vorbesc ff mult, ff gălăgios, ff repede și încă o data ff mult…pentru că, atunci când moldoveanul îți răspunde cu un DA sau NU, românul îți tuflește un enunț cu vreo 2 fraze. Ei nu folosesc așa cuvinte ca A TUFLI, VÂRTOS….mama lui de bomboană nevârtoasă, de 15 roni care la noi, la Bucuria coasta 20 de lei si îi cu mult mai bună.

Politețea aici e la maxim. Iese vecinul din lift și-ți urează și o seară placută și o noapte bună și o viață frumoasă și sănătate si fericire câinelui, nu ca la noi, că te gândești să spui un la revedere sau o zi bună în continuare. Momentul cu SCUZE nu prea l-am prins, pentru că românul te atinge, te lovește, îți iese în față îți spune un SCUZE ff răspicat și tare, chiar dacă tu ești de vină. Cu toate acestea, nu cred că e bine să spui scuze unui om în etate, noi vedem diferența și pronunțăm un SCUZAȚI(-MĂ) chiar și fetei cu vreo 3 ani mai mare decît noi. În Moldova parcă le e rușine să spună un “îmi cer scuze”,  trebuie preluat obiceiul, însă nu copiat cu un SCUZE unui domn mai înaintat în vîrstă.

Chișinăul, cu toate că dai de urne pentru gunoi la fiecare pas, e mult mai murdar.

M-am îndragostit de Metrou și pâine și oraș și suc de portocale roșii.

p.s. nu cred că voi mai bea ceai Lipton, pentu că pachețelele și ceaiul tulbure mă irită, îl mai suport că are miros de mentă.

Advertisements

§ 6 Responses to p.ro?

 • Trudi says:

  Bine ai descris ceea ce ai văzut, auzit, mie nu-mi rămâne decât să confirm și să mai adaug 🙂
  Îmi plac cum se îmbracă, cum ai zis și tu: au stil. La noi pe nimeni din fete nu le vezi cu colanți verzi, roșii, galbeni, farduri de aceeași culoare.
  Ghetele, adidașii sunt la putere, stilul casual la ei îl admir, port liber, atitudine liberă, ceva frumos.
  Nu știu nici de “oleacă”, știu doar de un pic, puțin și nițel.
  La fel cu “strașnic”, “ni-i totuna” vs “groaznic”, “spală-te pe cap” etc.

 • Nomad says:

  domnișoarelor,stop-stop-stop!asta cum vine ,că moldovenii/moldovencele n-au stil?Așa,vasăzică?
  Eu cred că lipsa de stil de acum e stil D:)))))))))))))
  Stilul moldovenesc se-ncepe de la nas-tot timpul sus,și se termină:
  -la femei – la tocuri înalte,utilizate în orice împrejurări;
  -la bărbați – la ciorapii ”parfumai”.
  NB!Cei,ce nu fac parte din stereotipul menționat pot să se abțină de la critici în adresa mea,ok?
  Plin,au ei noroc că sunt și eu moldovean,că de altfel spuneam ,că moldovean nu e naționalitate,ci rasă…

 • Ella says:

  De acord cu “observatia” ta…femeile moldovence desi se imbraca in tot felu de haine de firma,tocuri,machiaj si tot tacamul nu au curajul sa experimenteze. Fusta maxi e o “provicare”…Peste tot haine gri,albe,nedru,rosu,cafeniu si….gata.Nu vei vedea fff multe experimente pe strazile chisaunene….Totusi suntem cum suntem..fiecare e special in felul lui de a fi !:D

 • nabiyafly says:

  deci, deşi sunt pe deoaparte de acord cu cele expuse aici, totuşi mă simt un pic cu musca pe căciulă ))), port tocuri oricînd, în orice împrejurari (am numai o pereche de adidaşi pentru atranamente şi una de balerini pentru masina şi amebele “furate” de la surori) majoritatea garderobei mele este în culori mai sombre daca sa zic, mai putine pastelate (nemai zicind ca la facultate vroiau sa adopte un cod deontologic… aga ) şi totuşi contrar la cele abordate, atit si in comentarii, nu mă regăsesc în capitolul fără stil…
  Într-adevăr există diferenţe dintre moldovence şi românce, dar dacă după cele expuse m-aş încadra într-o categorie, ar fi moldoveancă, şi nu a unui glamour moldovenesc(fapt ce la majoritatea de la noi ii este caracteristic). Eu ador pantofii cu toc, iar cînd să mă privesc în oglindă să îmi placă ceea ce văd eu şi nu-mi pasa dacă altora nu le place…
  Cum în artă nu există doar alb şi negru ci şi sur între ele, cum negru şi roşu dau cafeniuu, iar rosu cu albastru e violet, aşa şi orice persoană poate să se afle la o mediană dintre 2 extremităţi…
  * nu condamn şi nici nu afirm că ce am scris mai sus e cel mai corect, fiecare era opinia sa, iar eu nu am făcut decît să-mi exercit acest drept))

 • Sorin says:

  e cu dus si intors aici….din foarte multe puncte de vedere…si conteaza despre care romani vorbesti (ma refer la zona)

 • Sorin says:

  p.s adesea romanii exagereaza cu culorile: vezi baieti cu sosete roz, cu adidasi verzi si nu mai stiu ce culori…
  referitor la vorbitul repede – asta e prima impresie a celor care nu sunt obisnuiti cu ei…li se pare ceva anormal…ei de exemplu spun ca noi moldovenii vorbim repede si eu nu reusesc sa tina pasul…
  si in privinta imbracatului “mai sport” exagereaza: ei de ex pot sa mearga la o nunta sau la nustiu ce festivitate in ghete tip pantof sau in unele cazuri in adidasi mai clasici…ei au frica de pantofi clasici, au in general frica de hainele clasice…
  referitor la “politete” in mmajoritatea cazurilor e fatarnicie…la fel cum e si in america: oamenii sunt cu zambetul pana la urechi dar il doare direct in varful “pixului” de tine….
  deci cum am mai spus: e cu dus si intors….depinde din ce punct de vedere te uiti si conteaza foarte mult anume la care romani te referi….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading p.ro? at Margantzovka's Blog.

meta

%d bloggers like this: