Să pronunţăm cuvinte frumoase în română, la un volum maxim.

28 October 2011 § 5 Comments

Mie chiar dacă nu-mi place istoria, eu o citesc…mai ales pe cea a românilor…şi cum citeam ieri despre Transnistrieni şi am dat de o frază care m-a ucis complet. Cică s-a interzis alfabetul latin prin anii ’30, ruşii: pentru că mergea “românizarea” limbii “moldoveneşti”  (da, da moldoveneşti în ghilimele, pentru că în 2002 de cînd e manualul, existau oameni şi autori normali)…deci la mine în minte a apărut un mare-mare WTF!!! cît de tâmp trebuie să fii să spui una ca asta, şi mai era pe vremea ceea un oarecare ministru Medvedev, dar nu-i pe asta…Astăzi vorbesc despre limba română.

Eu am o atitudine neutră faţă de limba rusă vorbită la noi, pentru că găsesc avantajul de a şti o limbă străină. Aici apare un însă, cetăţenii care nu ştiu limba română şi care spun că nu vorbesc “na muliscom iazike” şi nu mai ştiu cum, îmi provoacă o stare de dezgust, de dezgust faţă de moldoveni, faţă de noi, care permitem să ne se kkce în cap chiar la noi acasă. Sunt pentru o ţară liberă, democrată, ospitalieră faţă de turişti şi rezidenţii Moldovei însă, atunci când citesc vreun anunţ, vreun panou…vreau să-l citesc în ROMÂNĂ, într-o română gramaticală, cultă, profundă.

Mi-aş dori să existe o lege la noi, ca fiecare cetăţean al RM să ştie a vorbi, a citi, a scri în română…pentru că persoanele ruse care pleacă în România se străduie la maxim să vorbească româna, pentru că au nevoie şi dacă vor spune ceva în rusă, ştiu că nu vor fi înţeleşi. Vreau ca rusofonii din md să aibă nevoie de a şti limba naţională pentru a cumpăra a pâine, pentru a întreba o stradă, pentru a asculta ştirile…şi nu noi, sau românii să găsim o informaţie în rusă şi să căutăm traducere. Nu cred că e discriminare, pff discriminare…trăieşti în Moldova – fii bun şi vorbeşte-mi în română. Care discriminare? că eşti tu, stăpînu în ţara ta discriminat, nerespectat şi călcat în picioare de nişte persoane care au principii şi sunt mult mai ambiţioase în a face ceva, a impune ceva decît noi. Şi aş mai face ca să existe o a doua lege care spune că dacă cineva îţi spune că limba ta e “muliskii iazik”, să fie legal să o scuipi în faţă.

Hai să facem ceva ca să avem copii educaţi, care să ştie 2 limbi din copilărie, însă una să o ştie mai bine, să o vorbească cu o plăcere nemaipomenită, cum o fac italienii şi să o impună la maxim, cum o fac ruşii.

Încercaţi să vă schimbaţi, pentru binele ţării voastre şi binele copiilor voştri, înlocuiţi cuvintele “rele” cu cuvinte bune, frumoase…pentru că avem un vocabular bogat şi ff melodios.

P.S. Mă-ta Mă-ta Mă-ta!!! Gabi a rupt.

Advertisements

§ 5 Responses to Să pronunţăm cuvinte frumoase în română, la un volum maxim.

 • Ella says:

  Sustin!!! Si recomandarea aia de carte din postul precedent (desi nu chiar la asta te refereai) chiar e potrivita pentru natiune 🙂

 • Loda4ka says:

  da’ de unde atîta fericire.. atît timp cît va fi scris în Constituţie (de remarcat dramatismul situaţiei) că “Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării”..
  a dracului de mărinimoşi mai sîntem, că propagăm alte limbi, mai puţin a noastră..

 • Trudi says:

  a atare idee am abordat-o și la mine aici: http://www.eulmeu.net/content/p%C4%83rerea-mea-fa%C8%9B%C4%83-de-ei
  dacă s-ar impune cumva, chiar și prin lege, rușii vor învăța, că nu ar avea încotro, până atunci trăim nemulțumiți cu situația actuală.

 • Domnica says:

  Totally agree with you!!! Pe mine, personal, ma irita rusii la tot coltul in tara noastra si nu ma irita nationalitatea sau aspectul lor, dar ma enerveaza lipsa de interes pe care o demonstreaza ei fata de limba romana, ba mai mult, nedorinta de a o invata cu toate ca traiesc de o viata aici. Ii respect doar pe cei care vorbesc romana si nu “moldoveneasca” si care nu se uita cu ochii mare la tine cind ii adresezi o intrebare in limba materna….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Să pronunţăm cuvinte frumoase în română, la un volum maxim. at Margantzovka's Blog.

meta

%d bloggers like this: