Liceu vs Colegiu

13 December 2011 § 21 Comments

De ce e bine să alegeţi colegiul în loc de liceu, după clasa 9?

Voi încerca să fac o mică analiză şi să găsesc avataje şi dezavantaje pentru urmarea colegiului, pentru a motiva pe cineva, care termină clasa 9, dacă am aşa cititori, să mergă la liceu sau colegiu.

Pentru început vă spun că nu există nici o diferenţă între profesori. Aceeaşi profesori buni sau aceeşi profesori răi îi găsiţi şi la colegiu şi la liceu privat şi la  liceu public. Indiferenţa sau interesul lor pentru voi e acelaşi, adică depinde de profesor şi nu de instituţie la cît de mult ţine profesorul să te ajute şi să te informeze.

La colegiu ca şi la liceu ori înveţi ori plăteşti, adică nu este că plăteşti numai şi fără bani nu ai note mari…dacă înveţi ai note pe merit.

Ce ţine de bani, e că la colegiu nu este fondul şcolii, fondul nu ştiu cui ca la liceu, unde se cere mii de lei de la început de an. Fiecare grupă îşi organizează contabilitate, adică fondul grupei şi atît, care se cheltuie doar pe xeroxe şi nimic altceva. Însă, la colegiu înveţi pe contract, adică dacă nu ai 9 şi 5 şi mai sus sau probleme familiale (sociale) plăteşti contractul care-i peste 5000 lei. Însă, dacă înveţi bine ai şansa de a primi bursă…

Cînd ajungi la colegiu, primele 3 luni îţi par foarte grele, pentru că la colegiu se învaţă. Pe lîngă obiectele liceale mai ai şi obiecte de specialitate, la care dai examene la sfîrşit de semetru/an. Cerinţele sunt mai mari dar dacă te organizeză şi motivezi (pt note, pt bursă…) ajungi repede la o stare mai liberă, cînd te mai acomodezi. De asemenea, e mai strict cu absenţele, pentru că dacă ai peste 40 de absenţe eşti dat afară, teoretic vb.

Experienţa pe care o acumulezi la colegiu este mai mare decît la liceu, unde puţini se gîndesc la viitor, puţini încearcă să lucreze, puţini îs departe de casă, singuri…Dacă nu-ţi place liceul, cred ca e mai bine să te duci la colegiu decît la alt liceu. Oamenii sunt mai maturi şi relişti.

Un dezavantaj mare al colegiului e anul 4, care-l înveţi după BAC, dar dacă îţi place ceea ce ţi-ai ales îti va fi interesant, pentru că înveţi doar specialitatea.  După urmezi universitatea, unde îţi va fi mai uşor decît celor veniţi de la liceu, pentru că vei avea baze şi unele cunoştinţe pe specialitate, iar unii profesori de la universitate predau şi la colegii şi selectează informaţia necesară.

Apropo, lecţiile de 80 minute sunt mai bune decît celea de 40, pentru că ai de pregătit pentru a doua zi 4 obiecte şi nu 6 sau 7.

Cel mai important şi substanţial avantaj al colegiului îl găsesc în faptul că faci cunoştinţă cu specialitatea care-ţi place. Dacă va rămîne favorită, vei urma universitatea la aceleaşi obiecte şi vei deveni un specialist ff bun, sau înveţi altceva şi poţi deacum lucra în anii de facultate şi învăţa alt subiect de care eşti interesat. Dacă nu-ţi place ce faci la colegiul, nu faci facultate în acelaşi domeniu şi nu ai studii superioare pe ceea ce nu-ţi place şi nu suporţi. Urmezi altceva şi încerci să te reprofilezi, pierzînd un an şi nu 4 la universitate, pentru că să fim serioşi, puţini sunt cei care fac facultatea a doua-a oară.

Eu mulţumesc mult profesoarei mele gimnaziale de matematică, care mereu ne spunea să plecăm la colegiu şi să nu roadem pantalonii în liceu, pentru că eu ţin minte că ff mult nu-mi era a pleca de la liceu.

Alegerea rămîne de partea voastră, iar eu sper că v-am pus pe gînduri sau v-am întărit unele idei şi planuri.

Tagged: , , ,

§ 21 Responses to Liceu vs Colegiu

 • Liuda says:

  Eu am făcut liceul, dar regret.. să fi fost la colegiu, mult mai uşor avea să-mi fie cu obiecte gen microeconomie, contabilitate, etc, etc.

 • Trudi says:

  Bravo Marga, apreciez faptul ca te-ai dat cu parerea referitor la tema pe care ai abordat-o. Si mie imi pare rau ca nu am avut aceasta posibilitate.
  Am scris si eu pe tema asta, dar nu am adus argumente cum ai facut-o tu. Si numai pentru ca nu am terminat un colegiu. http://www.eulmeu.net/content/de-la-gimnaziu-la-colegiu-nu-ezitati

 • blablabloging says:

  eu fac liceu, si imi place + ca vreau dupa sa merg la stomatologie…

  • Margantzovka says:

   am vrut si eu la stomatologie, dar cind am vazut pretul la contract, am spus danke schon si la revedere…acum nu regret deloc ca am urmat colegiul, insa primul semestru imi era ff greu;

 • Peace Girl☮ says:

  Am terminat 4 ani de colegiu, si nu regret nimic, chiar daca eram cam verde dupa clasa 9 si nici habar nu aveam ce mai e si cu specialitatea care mi-a ales-o tata.Dar a fost cea mai super perioada din viata mea de studenta!Acolo m-am realizat si am capatat experienta pe care nu toti o pot dobindi.Desigur nu am fost nevoita sa platesc contractul,pentru ca am intrat la buget, dar credeti-ma am platit destul peste tot.:D
  Am invatat la Colegiul de Comert al ASEM, specialitatea Merceologie.Si chiar pe multi indemn sa intre la colegiu dupa clasa a 9, habar nu aveti ce pierdeti si asa veti avea mai multe amintiti si experiente!

  • Margantzovka says:

   eu tot invat acolo, anul III, contabilitate…dar e ceva ce mi-am ales singura specialitatea si institutia…chiar daca sint impotriva ca parintii sa aleaga viitorul copilului, tatal tau a facut bine, el stie mai bine…e mai grav cind alege universitatea, iar colegiu cred ca nu prea are importanta asa de mare, pentru ca daca nu-ti place deacuma stii))

 • shockchat says:

  dupa a 9…doream mult sa intru la colegiu…dar asa a fost sa fie si in acel an nu primeau pe nimeni asa ca fusesem nevoita intr-un fel ori altul sa continui liceul dar deja in alta parte pentru ama mutasem cu traiul…si desi in a 10-a imi mai parea rau ca nu am avut aceasta posibilitate…acum nu regret nimic…si nu cred ca in colegiu acumulezi mai multa experienta…experienta o acumulezi oriunde asta depinde de cit de mult efort depui , de oamenii ce te inconjoara (asa cum ai spus si tu M ca nu depinde de institutie dar de omenia profesorilor)….asa ca nu regret la moment nimic… :)…oricum fiecare cu alegerea sa.. 🙂

 • Ella says:

  Sunt la liceu, dar sincer ma bantuie uneori regrete ca nu am facut colegiu alteori ma bucur ca nu mi-a trecut prin cap sa ma duc …eiii 😉

 • eu am ales sa ramin la liceu, pentru ca ceea ce vreau sa fac mai departe (din cite stiu eu) nu se face la vre-un colegiu. in rest, principalu’ e sa ai initiativa, si te descurci oriunde.

 • nataly says:

  Mai am 5 zile si voi incepe si eu studiile la un colegiu.Ma cam chinuie totusi indoielile din cauza bacului pentru ca am mare nevoie sa intru mai apoi la facultate la buget.Ms pentru articol, a linistit putin spiritele p-u ca toti imi zic ca la colegiu nu se face mare carte.Sper sa fie totul bine.

 • Bubu says:

  iata eu de exemplu tot vreau sa itnru la colegiu la asem….dar nustiu cit ma costa contractul/…si daka am media 8.7 sau 9.1 cu care voi putea intra la buget?si ai spus ca platiti numai pentru xerox…da manuale sunt?

  • Margantzovka says:

   manuale sunt – daca reusesti sa iti ajunga, ceea ce se intampla mai rar si poate doar la obiectele liceale
   ce tine de specialitate, se fac conspecte sau teme de catre profesor din care inveti, in care iti e dat mura-n gura, fara necesitatea de a cauta din 3 carti
   de note, ai note destul de bune si poti intra la buget, insa depinde mult de specialitate pe care ti-ai ales-o.

   succes 🙂

 • Bubu says:

  da oricum contractul cit costa?ca stiu persoane din clasa care vor sa invete acolo dar au medie mai mica…

 • Bubu says:

  ok ms mult…m-ai ajutat;)

 • vlada says:

  La colegiul ASEM care este cea maiu mica medie de intrare la ,,servicii hoteliere”?

 • vlada says:

  imi spune cineva va rog?

 • Cita bataie de cap…vreau la univer ..de drept, insa nu stiu ce sa urmez un liceu sau colegiu..Plus la asta colegiu in acest domeniu nu-i nici unul:(:(

 • Alina says:

  Iti multumesc ft mult,acuma m-am convins ca vreau sa merg la colegiu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Liceu vs Colegiu at Margantzovka's Blog.

meta

%d bloggers like this: