Chişinău

13 January 2013 § 12 Comments

Chişinău pentru mine pare o combinaţie tâmpă dintre clădiri vechi care se ruinează şi clădiri noi…care se ruinează…

combinaţia asta este completată de o altă combinaţie de clădiri vechi îngrijite şi clădiri noi îngrijite. Mie nici una, nici alta nu-mi place.

Eu ştiu că lumea nu se învîrte în jurul Vostru. Sau în jurul Nostru. Lumea se învîrte regulat în jurul Moscovei, în jurul Parisului, în jurul Berlinului, în jurul New York-ului. Lumea nu se învîrte în jurul Nostru sau al Vostru, pentru că simplu – noi trăim în Chişinău.

Chişinăul e oraşul liceelor elitare într-o ţară a şcolilor şi liceelor fără apă şi căldură.

Chişinăul e oraşul în care se deschid cluburi de noapte şi se închid librării.

Oraşul în care în apartamente poţi muri de frig sau de căldură.

Oraşul în care înafara catedralei nu poţi găsi alt loc pentru săruturi şi mîngîieri pasionale.

Oraşul în care poţi aştepta 30 de minute în staţie ca să-ţi vină microbusul. Oraşul în care sunt atît de multe microsuburi, că ele se întrec între ele şi nici una nu se opreşte. Pentru că ai noştri nu lucrează pentru bani. Ai noştri lucrează la soviste.

(la temă
-da tu măcar ai soviste?
-da!
-ap nu uita să te mai foloseşti de ea.)

Chişinăul e oraşul în care sunt străzi cu denumiri stupide şi oraşul în care nu va exista o stradă a fericirii, desigur dacă noi tare tare n-o să ne dorim una. Oraşul în care fiecare are o stradă a sa a fericirii.

Chişinăul e oraşul în care se vorbesc două limbi, iar oamenii se înţeleg într-o a treia limbă. Care nici măcar nu există. Chişinăul e oraşul minunilor.

Chişinău e oraşul minunilor. Sau oraşul oamenilor frumoşi şi a cîinilor trişti. Sau INVERS. Sau Chişinăul e oraşul oamenilor şi cîinilor frumoşi şi trişti.

Nu am cum închide mai vesel. E trist ce gânduri apar în microbusele noastre.

Advertisements

Tagged:

§ 12 Responses to Chişinău

 • tanciu says:

  la o adică, de Chișinău ți se face uneori mare dor, așa aiurea cum e el, pentru că e acasă.

 • Nickia says:

  Poate să îți fie dor de oamenii din Chișinău, dar nu de acest oraș

 • shockchat says:

  ei hai ca nu e chiar asa de rau totul…se duce tara de ripa definitiv daca toti o sa gindeasca asa pesimist…o sa zici tu ca nu pesimist da realist…!!…fiecare cu realitatea sa…
  cu totii credeam ca in alta parte e mai bine , ca acolo nu sunt probleme si toti duc o viata roz…si asta nu e asa…si cred ca tu intelegi asta…
  …nu e chestia in Paris ori Iasi ori alte orase…da sunt frumoase , dar daca te-ai fi nascut acolo oare mai pretuiai frumusetea asta asa de tare??…nu prea cred….
  …si Moldova , si Chisinaul are locuri nemaipomenit de frumoase….si e pacat sa spui ca la catedrala e unicul loc unde poti sa te saruti…e o prostie…si e o prostie sa-ti iubesti tara pentru ca are ori nu case frumoase….
  …da! Moldova are o multime de probleme…dar si alte tari le au…si de ce nu le critici pe ele???…
  …fiecare isi gaseste propria sa strada a fericirii…si fiecare coltisor a orasului e coltisorul perfect pentru a te opri si a saruta cit de pasional iti vine si anume in acel moment simti ca lumea nu se invirte in jurul Moscovei ori a altui loc din lume dar in jurul Nostru!!!….
  …nu e corect sa-ti iubesti tara din cauza ca…..pur si simplu o iubesti si gata.

  • Margantzovka says:

   eu cu mare plăcere aş accepta să am aceleaşi probleme pe care le am în Chişinău, doar ca să trăiesc în Praga sau alt oraş care-mi place mie.
   Lumea nu se învîrte în jurul vostru. sau al nostru.

   • shockchat says:

    Citi oameni atitea probleme…si nu stii cu ce probleme te poti intilni in alt loc…..
    ..SE INVIRTE si orice ai scrie , cuvintele mele sunt adevarate…

 • fallupintomordor says:

  Hmmm… Eu, ca un provincial înrăit iubesc Capitala, ce să mai zic de alții… Personal, aș accepta să trăiesc doar într-un Chișinău fără burghezie glamuroasă și ruși… Aș vrea un Chișinău care ar avea un caracter rustic, un fel de oraș de marmură, oraș alb după cum se spune într-o poezie celebră.

  • Margantzovka says:

   Vai de mine, dar eu nu vb despre Chişinău ca despre un oraş urît, în care un tînăr nu are nici o posibilitate de a se dezvolta, în care nu sunt teatre şi parcuri frumoase.
   Eu vorbesc despre mizeria din sufletul oamenilor, despre tristeţea lor, despre faptul că eu trebuie să ştiu 2 limbi ca să pot comunica normal, despre faptul că oamenii sunt deprinşi cu totul asta de mai sus menţionat.
   Voi măcar încercaţi să pătrundeţi ce scriu eu. Voi măcar încercaţi să înţelegeţi că pe mine mă doare undeva că eu nu mai pot să spun Chişinău te iubesc, să înţelegeţi că eu nu pot accepta poxuismul oamenilor care se mîngîie în faţa bisericilor şi în parcurile centrale, să înţelegeţi că eu vreau să ne apridilim ce facem cu Chişinăul, îl lăsăm oraş istoric sau îl facem un oraş cu case de sticle şi fără copaci sau încercăm să combinăm aceste două lucruri, dar într-o formă mai frumoasă.

   • shockchat says:

    si crezi ca ceea ce vr comenta citiva oameni aici te v-a face apridilita ce facem??….fiecare face ce vrea…iar daca la modul serios trebuie sa treaca ceva timp , 10-20 ani ca sa se schimbe ceva cu adevarat simtitor….desi sper ca poate mai inainte dar trebuie sa se intimple vreo minune:)…. si la urma urmei desi suntem multi (poporul) nu o sa decidem noi ce si cum sa fie caci cind il pui pe unul sa afca ceva in folosul comunitatii toti fug care si incotro….e trist…da sunt oameni tristi…dar oare in alta tara nu sunt??…fericit poti fi si aici si acolo , pe pamint ori pe luna….chiar nu prea conteaza….poti calatori , poti trai oriunde oricit , dar cred ca ii vei duce dorul patriei….cum se spune nu-ti alegi parintii dar ii iubesti oricum…asa si aici nu-ti alegi patria dar oricum o iubesti…
    ….si e de datoria noastra , a generatiei tinere ca sa schimbam ceva…eu cred ca anume noi o sa schimbam Moldova…si sper sa fie spre bine 🙂

    • Margantzovka says:

     poţi scrie un articol, sau două, sau patruzeci. oricum tu nu vrei sa accepţi nimic ce nu corespunde cu opinia ta, pentru că numai cuvintele tale sunt adevărate.

     • fallupintomordor says:

      Referitor la mizeria din sufletele oamenilor: le trebuie ori o palmă peste față, ori o mângâiere din partea autorităților. Raportând ideea la moldoveni, le trebuie o palmă sănătoasă. Cîteodată visez că am crescut mare, sânt dictator și îi învăț pe oameni să trăiască cu adevărat. 🙂

 • Reyna Wooten says:

  Precum zice fraza asta, care mi se pare geniala: “Drop the idea that you are Atlas carrying the world on your shoulders. The world would go on even without you. Don’t take yourself so seriously.” – Norman Vincent Peale Unii cred ca ei sunt cele mai de vaza persoane si cum ca tot se invirte in jurul lor. Insa chestia asta e o iluzie, poti fi cineva important, dar si cersetorul de pe strada are propriul sau univers, unde toate lucrurile se invirt in jurul lui, si existenta ta nu face o mare diferenta pentru el. De aia, sfatul meu e “Lighten up!”. Toti sunt prea preocupati de ei insasi ca sa le pese de problemele si greselile tale. De aia, ia-ti libertatea de a te distra, de a savura viata si de a face ce ai chef uneori.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Chişinău at Margantzovka's Blog.

meta

%d bloggers like this: