Lectură anuală – 2015

30 December 2015 § 1 Comment

IMG_20150920_171253Dacă Taniușa e harnică și a reușit deja să facă un top 5 a cărților citite în 2015, eu îmi fac datoria abia acum. Pentru că așa ne-am înțeles cu fetele, iar promisiunea mai trebuie îndeplinită și de Nata! Noi așteptăm 🙂

Anul acesta nu am citit foarte mult. Yes I suck, în comparație cu fetele mele care au citit în jur de 50-60 de cărți.

Dar s-au găsit cărți care să mă marcheze și care să-mi placă mult de tot. Deci top 5 a celor citite în 2015 este:

Cartea pe care o căutam peste tot și nu o găseam nicăieri, care mi-a fost recomandată cu vreo 6 ani în urmă și de care întrebam mai prin toate librăriile și bibliotecile, dar și opera din capul listei mele de lectură din acest an este Arcul de triumf de Remarque. Opera mi-a ajuns în mâini de la o cititoare din Schimbul nostru de carte lunar și pe care am luat-o cu mine la mare și pe care am lecturat-o cu mai puțin de o lună înainte de a pleca în Paris și de a străbate locurile și străzile descrise în roman. Splendidă carte care, cu siguranță, este în top 5 nu doar din acest an, dar din tot bagajul literar pe care-l am.

A doua carte care mi-a plăcut mult de tot este Gențiane de Cella Serghi. Nu am citit nimic altceva de ea, dar numele scriitoarei este cunoscut pentru orice cititor înrăit, adica și pentru mine. Cartea a fost procurată întâmplător, doar pentru că mi-a plăcut ce scria pe coperta din spate și eu foaaarte rar aleg așa cărțile. Opera nu este centrată pe o poveste de dragoste sau un eveniment istoric important, ci pe viața unei fete care reușește să ajungă unde dorește, bazându-se doar pe propriul efort. Încercând să treacă de barierele sociale, ea își urmează visul și merge sigură spre fericirea râvnită din copilărie. Istoria protagonistei poate fi motivantă, de aceea aș recomanda romanul adolescentelor care nu știu ce să facă mai departe în viață.

Cartea următoare a fost propusă la Schimbul de carte lunar și a trezit discuții aprinse înainte de a fi citită, la următoarea ședință și încă vreo 2 ședințe după. Colecționarul de John Fowles e o lectură poate mai puțin motivantă sau filosofică, dar fascinantă cu siguranță. E genul de carte care te întreabă direct: dar ce ai face tu în situația protagonistului? Jocul acesta de a te pune în rolul personajului e foarte evidențiat în carte, sau pentru mine, cel puțin, așa a fost. Cartea captează atenția și interesul cititorului, de aceea cred că am recomandat-o la vreo 5 persoane în perioada exact următoare după lectură și tuturor le-a plăcut. Deci, v-o recomand și vouă! 🙂

O altă carte din top 5 este și Amantul doamnei Chatterley de D.H. Lawrence. O operă din literatura clasică, destul de controversată pentru timpul său. Tocmai, pentru perioada în care apare, cartea este supusă diverselor discuții contradictorii, iar protagonista este numită amorală și nu mai știu cum… Pentru timpurile noastre, timpuri în care știm noi ce cărți apar, lectura dată nici nu poate fi numită erotică, pentru că acele 2 pagini de erotism sunt descrise foarte delicat. Și da, cartea nu este doar despre adulter, ci și rolul femeii în societate și familie și soarta acesteia în căutarea unui refugiu, chiar și unul sexual.

Ultima carte pe care nu aș întârzia să o recomand este Eat, Pray, Love de Elizabeth Gilbert. Cumpărată încă cu vreo 2 ani în urmă din Strasbourg, dacă-mi aduc aminte bine, opera a stat în mica mea bibliotecă neatinsă mult timp și tot când mă gândeam la ea, îmi spuneam: ce film fain a ieșit și cât de simpatică e Julia Roberts în el. Daaar, carte e mult mai faină (duh!) și reprivirea filmului a fost mai lipsită de entuziasm după lectură. Istoria autoarei este o poveste frumoasă despre dragoste, fericire, mulțumire sufletească și călătorie. Eu tot mă gândesc după lecturarea cărții, oare când să plec și eu pentru o lună în Italia, ai atâtea de făcut acolo și atâtea de gustat.

Și dacă tot am menționat de atâtea ori un oarecare Schimb de carte, să știți că el se organizează lunar și ne motivează să citim cât mai mult și să discutăm despre ce citim. Accesul la ședințe este absolut liber, dar intrarea presupune nu doar o carte pentru schimb, ci și dispoziție bună pentru o seară frumoasă, de aceea welcome!

Acestea au fost cele 5 cărți care mi-au plăcut cel mai mult din ce am reușit să citesc în 2015. Anul viitor îmi propun challenge-ul de a citi cel puțin 26 de cărți artistice, adica 2 cărți pe lună și cel puțin tot atâtea din domeniul Marketing-ului, pentru că am de scris teză de licență. So wish me good luck 🙂

Dacă ai vreo carte care crezi că mi-ar plăcea, mi-o poți recomanda sau de ce nu? poți face un top 5 propriu a celor citite în 2015. Pe goodreads mă găsești aici.

Spor la lectură activă și calitativă!

Advertisements

§ One Response to Lectură anuală – 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Lectură anuală – 2015 at Margantzovka's Blog.

meta

%d bloggers like this: